X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

DNS bilgisi nedir sorusunun en basit cevabı, 'isminiz gibidir' diyebiliriz. DNS (Domain Name System, Alan Adı Sistemi), internete bağlanırken IP (Internet Protocol) adresi yerine akılda kalıcı bir isim kullanma kolaylığı sağlayan bir sistemdir. İnternetin henüz çok yaygın olmadığı dönemde IP adresini ezberlemek ve yazmak, IP adreslerinin az olması bakımından kolay bir süreçti. Ancak internet kullanıcılarının artmasıyla birlikte bu durum gittikçe zorlaşmaya başladı ve bunun sonucunda kolay hatırlanabilen ve akılda kalıcı olan DNS geliştirildi. Örnek bir IP adresi; '54.168.121.58'. Bu adresi akılda tutmak zor olduğu için internette arama yaparken isim kullanırız. Örnek bir DNS adresi; 'www.ornek.com'dur. Bu DNS adresinin yukarıdaki IP adresine bağlı olduğunu düşünürsek, her iki konum bilgisi de aynı adrese götüreceğinden ulaşacağımız site aynıdır.

 

DNS Nasıl Çalışır?

 

DNS, isim sunucuları ve çözümleyicilerden oluşur (DNS sunucuları olarak adlandırılırlar). Kullanıcı, tarayıcı adres çubuğunda alan adı ile bir web sitesi arattığında DNS çalışmaya ve o alan isminin adresine ait IP adresini aramaya başlar. IP adresi bulunduktan sonra, tarayıcı sunucusuna bildirilir ve ilgili web sitesine ulaşılır. Bu olay adım adım şu şekilde gerçekleşir;

 

● Kullanıcı bir web sitesini aratır. (www.ornek.com)

● Bu istek DNS sunucusu olan özyinelemeli çözümleyiciye iletilir.

● Çözümleyici bu adresi DNS Root Nameserver'a sorar.

● Nameserver, aranılan adresin bağlı bulunabileceği TLD DNS Server'ın adresini verir. Çözümleyici bu adresi alır. TLD (Top Level Domain), .com, .net, .org gibi üst seviye alan adlarını barındırır.

● TLD DNS Server, örnekte aradığımız alan adı olan .com için .com TLD'ye yönlendirir.

● Daha sonra çözümleyici, .com TLD'ye bir istekte bulunur.  diye sorar.

● TLD sunucusu, aradığımız alan adresinin IP adresini içeren etki alanı ad sunucusunun adresini verir.

● Son olarak çözümleyici, etki alanı ad sunucusuna da bir istekte bulunarak arattığımız alan adının IP adresini alır.

● Çözümleyici, elde ettiği IP adresiyle web tarayıcının sunucusuna yanıt verir.

● Tarayıcı sunucusu IP adresine bir HTTP isteğinde bulunur.

● Son olarak IP adresinin bulunduğu sunucu, aradığımız sayfayı görüntüler.

 

DNS Üst Seviye Alan Adları

 

Her bir üst seviye alan adı farklı bir amaç için kullanılır. En sık kullanılanları; .com, .net, .edu, .gov vb. üst seviye alan adlarıdır.

 

● .com: Ticari amaçlarla ve aynı zamanda en çok kullanılan üst seviye alan adı uzantısıdır.

● .net: Genellikle teknoloji konusunda içerikler üreten web sitelerinin kullandığı uzantıdır.

● .edu: Üst seviye eğitim kurumlarının (üniversiteler) kullandığı uzantıdır.

● .k12: Ortaöğretime kadar olan eğitim kurumlarının kullandığı uzantıdır.

● .org: Derneklerin, ticari amacı olmayan kuruluşların kullandığı uzantıdır.

● .gov: Resmî kurumların, hükümete bağlı kuruluşların kullandığı uzantıdır.

 

Bu üst seviye alan adları internette aranılan bilgilerin bulunmasında kolaylık sağlar. Aynı zamanda sunucuların belirli amaçlar için ayrılmasıyla, bilgilere daha hızlı ve verimli bir şekilde ulaşılır.

 

En İyi DNS Sunucuları

 

DNS sunucuları, sağladığı güvenlik, hız, verim gibi özelliklere göre sınıflandırılır. İSS'niz (İnternet Servis Sağlayıcı), aynı zamanda DNS sunucu hizmeti sağlar. DNS saldırılarına karşı önlem alan ve güvenliği sağlayan bir DNS sunucusuna sahip değilseniz sunucuyu değiştirebilirsiniz. Bazı güvenilir DNS sunucuları;

 

● Google DNS: Uzun zamandır kullanılan ve hatırlanması kolay IP adresine sahip olan sunucudur. Hem hızlı hem de güvenilir olduğu için çokça tercih edilir. IP adresi; 8.8.8.8 ve 8.8.4.4'tür. DNS sunucusu IP adresi alanına bu adreslerden birini yazarak Google DNS sunucusuna bağlanabilirsiniz.

● OpenDNS: Google DNS'ten daha uzun süredir hizmet vermektedir. Güvenliğe ve gizliliğe önem verir. Ek olarak filtreleme özelliği (FamilyShield) ile uygunsuz içerikleri filtreleyerek daha güvenli bir kullanım sağlar.

● Cloudflare: Dünya çapında yaygın olan ve pek çok hizmeti bir arada sunan bir firmadır. Ücretsiz servisleri, iyi bir hizmet almak için yeterli olmasıyla birlikte ücretli hizmetleri de mevcuttur. DNS sunucusu için IP adresi 1.1.1.1 ve 1.0.0.1'dir.

● BIND: Kullanımı ücretsiz olan bir açık kaynak sistemidir. Günümüzde kullanımı oldukça yaygın olan bu sistem Berkeley Üniversitesi'nde geliştirilmiştir. DNS sunucusu olarak da pek çok hizmeti mevcuttur.

 

DNS bilgisi nedir sorusunun cevabı kısaca bu şekildedir. İsmi geçen DNS sunucuları ile birlikte hizmet veren pek çok sunucu vardır. Bu yazıda en çok kullanılan DNS sunucularına değinilmiştir.

Top