Günümüz dünyası internet ve sosyal mecralar açısından oldukça gelişmiş bir durumdadır. Bu gelişmişlik düzeyi kendisiyle birlikte çok büyük bir karmaşayı da birlikte getirir. Karmaşa denilen kısımdan kasıt, sosyal ağların birbiri içerisinde oluşan veri alışverişini kastetmektedir. IP adresleri, genel İngilizce açılımı ile Internet Protocol Adress olarak bilinir. IP adresleri sayesinde kullanılan elektronik cihazlar internete bağlı oldukları zaman ağ üzerinden gerçekleşen veri alışverişinde bulunabilirler. İnternet bağlanma özelliği bulunan her cihazın internet servis sağlayıcısı tarafından verilen ve kendine has olan bir IP adresi bulunur. Bu cihaza özgü IP adresi ile internete bağlı diğer cihazlar arası veri alışverişi gerçekleşir. Statik IP ve Dinamik IP şeklinde iki farklı kategoriye ayrılır. Statik IP nedir ne işe yarar sorusuna kısaca internete bağlanan cihazın internete her erişiminde sabit bir IP adresini kullanmasıdır şeklinde cevap verilebilir.
Statik IP ve Dinamik IP Arasında Bulunan Farklar Nelerdir?
Statik IP, internet sağlayıcısı boyunca cihazın sabit bir IP adresini kullanmasından gelir. Başka bir deyişle cihazda sabit bir IP adresi bulunuyorsa statik IP şeklinde nitelendirilir. Ancak bunun tam aksi bir durum söz konusu olduğunda yani başka bir deyişle cihazda değişken bir IP adresi bulunduğunda Dinamik IP adresi şeklinde nitelendirilir. Statik IP nedir ne işe yarar ve bunun dinamik IP ile arasındaki fark nedir sorusu da bu şekilde cevaplanmış olur.
Statik IP Adresinin Avantajları Nelerdir?
Statik IP adresi genel olarak sunucular için sabit bir adres sunmasından ötürü birçok farklı avantajları bulunmaktadır. Örneğin bilgisayar üzerinden indirilen oyunlar ya da online oyunlar için sabit bir IP adresi sunar. Bunun yanı sıra statik IP adresi sayesinde konumunuzu kullanarak etrafınızda yer alan çevresel hizmetlerin erişimine olanak sağlar. Bilgisayara uzaktan erişimi daha kolay bir hale getirir. Bunlara ek olarak web sunucuları için sürekli bir değişimi gerektirmeyen adresler sunar. Bu tür bir IP adresi ile sunuculara erişim çok daha kolaydır. Çünkü sabit bir alıcıyı sunucular daha çabuk tanımaktadır. Statik IP adresi nedir ne işe yarar ve avantajları nelerdir sorusuna cevap olarak bunlar söylenebilir.
Statik IP Adresinin Sunucu Ve Kullanıcı Açısından Ne Gibi Dezavantajları Bulunmaktadır?
Statik IP adresleri sabit olduklarından ötürü cihaz kapalı durumda dururken bile sunucuları meşgul eder. Başka bir deyişle cihaz kullanım halinde olmadığı süre boyunca bile cihazın IP adresini aktif tutar. Statik IP adresi nedir ne işe yarar sorusuna verilen yanıtlara göre IP adresinin sabit olduğu bilinmektedir. Buna göre sabit bir IP adresinin değiştirilmesinin de oldukça uğraş gerektiren ve zahmetli bir iş olduğu söylenebilir. Bunlara ek olarak, statik bir IP adresine sahip olan cihazlar korsan yazılımlar ve bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilebilme ihtimali yüksektir. Çünkü sabit bir alıcıyı değiştirip ele geçirmek değişken IP adresini ele geçirmekten daha kolaydır.
Windows İçin Statik IP Adresi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Statik IP adresi nedir ne işe yarar öğrenildikten sonra Windows için sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Böylece Windows cihazınızın hangi tür IP adresine sahip olduğunu öğrenirsiniz. Bunun için ilk olarak başlat menüsünden ağ ve paylaşım merkezine tıklamanız gerekmektedir. Ardından sırasıyla, Adaptör Ayarlarını Değiştir, Özellikler, Ağ ve İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) sekmelerine tıklayın. Daha sonra, Özellikler, IP adresini otomatik olarak al, DNS sunucu adresini otomatik olarak al sekmelerine tıklayın ve Tamam sekmesine basıp yaptığınız değişiklik işlemlerini kaydedin.