X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Tüm Sanal Sunucu Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

Tüm Sanal Sunucu Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

 

DNS çözümleyicileri nelerdir sorusuna internette yer alan etki alanı isimlerini IP şeklinde dönüştüren bir sunucudur şeklinde cevap verilebilmektedir. Diğer ismi ile çözümleyiciler olarak bilinen DNS çözümleyicisi, temel olarak IP adresleri ile ilgilenmektedir. İnternetteki alan adlarını kullanırken herhangi bir web adresine her bağlanıldığında kullanılan bilgisayarın web sitesindeki IP adresini tanıması gereklidir. Bu sayede bilgisayar bir DNS çözümleyici ile bağlantı kurmakta ve oradaki IP adresine ulaşarak işlemleri gerçekleştirmektedir. Genel olarak çözücüler, büyük merkeze sahip olmayan etki alan adının bir parçasıdır. Bu nedenle istekler etki alanı olan DNS çözümleyicisine her gönderildiğinde, mevcut adresin bulunması için DNS'de yer alan diğer sunucular ile iletişim kurulmakta ve yanıt bilgisayara gönderilmektedir.

Özellikle bilgisayar ile ilgilenen insanlar tarafından sıklıkla sorulan DNS çözümleyicileri nelerdir sorusunun cevabı internet bağlantılarında gizlidir. Bilgisayar tarafından sunulan internetin etki alan isimlerinin IP şeklinde kodlanması DNS çözümleyiciler sayesinde gerçekleştirilmektedir. Bilgisayar ile temas kuran DNS çözümleyicilere, genel olarak internet servis sağlayıcıları tarafından karar verilmektedir. Ancak istenmesi durumunda bilgisayara bağlı olan ağ farklı bir DNS sağlayıcı ile eşleştirilerek bu yeni sağlayıcının kullanılması gerçekleştirilebilmektedir. Bu yeni DNS sağlayıcısı bilgisayarda, işletim sistemi ağ yapısında ya da ev ağ yönlendiricisi ara yüzünde birtakım farklılıklara yol açabilmektedir.

DNS Çözümleyici Değiştirme

DNS çözümleyicileri nelerdir sorusu kadar DNS çözümleyiciler nasıl değiştirilir sorusu da merak edilmektedir. Bilgisayarda mevcut DNS çözümleyicisini değiştirmek için bilgisayarda kullanılan WIFI ya da Ethernet gibi herhangi bir ağ bağdaştırıcısının bir çözümleyici ayarına sahip olması gerekmektedir. Varsayılan ayarlara basılarak "otomatik olarak bir DNS sunucu seç" kısmına gelinmelidir. Bu kısımdan ağ bağdaştırıcı bağlantıları değiştirilmeli ve ara yönlendiricinin yapılandırılmış DNS sunucu adreslerini kullanması sağlanmalıdır. Mevcut DNS çözümleyici yerine başka bir çözümleyici girmek için yeni IP adresi ile işlem tamamlanmalıdır.

DNS Çözümleyicine Önemi

İnternette kullanılan farklı alan isimleri için bir ya da birden daha fazla sayıda IP adresi bulunmaktadır. Bu adresler istendiği herhangi bir zamanda değiştirilebilmektedir. Ancak etki alan adları hiçbir zaman değiştirilememektedir. Etki alan adları IP adresleri için güncel dizinler oluşturmakta ve bu nedenle büyük önem taşımaktadır. DNS çözücü ise tüm bu sistemin dışa bakan kısmını oluşturmaktadır. Çözümleyiciler sayesinde bilgisayar tarafından istekler alınmakta ve çözüm yine bilgisayara gönderilmektedir.

DNS İsimleri Çözme

DNS çözümleyicileri nelerdir ve bu çözümleyicilerin isimleri nasıl çözülür gibi sorular insanların aklını kurcalamaktadır. Bilgisayara bir DNS çözücü isteği düştüğünde IP adresinin belirlenmesi için etki alan adı sistemde sorgulanmaktadır. Bu sorgular genel olarak “yinelemeli”, “özyinelemeli” ya da “özyinelemeli olmayan” şeklinde olmaktadır. Bunların birbirleri ile oluşturdukları farklı kombinasyonlar ile de sorgu oluşturulabilmektedir. Bahsedilen başlıklardan en yaygın kullanılanı özyinelemelidir. Bu sorgunun etki alan adında uygulanması için bazı adımlar gerçekleştirilmektedir. Bu adımlar: DNS çözümleyicisinin etki alan adını alması ve sonrasında kök sunucuları sorgulaması, kök adların güncel TLD ad sunucu dizini tutması, TLD sunucusunun TLD içinde yer alan güncel ve yetkili ad sunucu endeksini koruması, sorgunun etki alanı ile ilişkili sunucuya iletilmesi şeklinde ifade edilmektedir.

Bunların devamında yer alan işlemlerde ise; yetkili ad sunucu dizininin tutulduğu sunucu adres bilgisini içermesi ve son olarak bu bilginin talep edildiği kullanıcıya çözümlü bir IP adresi ile cevap veren DNS çözümleyicisine gönderilmesi sonucu son bulmaktadır. Böylelikle DNS çözümleyicileri nelerdir ve nasıl çalışır sorusu yanıt bulmaktadır. Tam sorgu taleplerinin her adımında DNS çözümleyicisi yalnızca bilgilerin ön belleğe işlenmiş kopyasını kullanarak yanıt verebilmektedir. 

Top