X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Tüm Sanal Sunucu Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

Tüm Sanal Sunucu Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

HTTP ile HTTPS arasındaki farklar nelerdir sorusu özellikle yazılım ile ilgilenen kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu soruya en doğru şekilde yanıt bulabilmek için HTTP ve HTTPS kavramlarının ayrı ayrı açıklanması gerekmektedir. HTTP veri formatı ya da uzun adı ile Hypertext Transfer Protocol, host ve işlemci için gerek duyulan protokolleri sağlamaktadır. Sağlanan protokoller, bilgiye erişimi ve bilginin transferini içermekte, bunun yanı sıra belli bir komut anında nasıl hareket edilmesi gerektiğini göstermektedir. İlk versiyonu Tim Berners ve takımı tarafından CERN'de geliştirilen HTTP'in genel olarak her türlü verinin transfer işleminde kullanıldığı bilinmektedir. HTTP ile başlarda yalnızca metin bazlı olarak gönderilen veriler sonraki yıllarda çok farklı tiplerde gönderilebilmektedir.

HTTP ile HTTPS arasındaki farklar nelerdir sorusuna düzgün bir şekilde cevap hazırlamak için HTTP kavramının yanı sıra HTTPS kavramı da bilinmelidir. HTTPS internetin daha güvenli bir yer haline getirilebilmesi için Netscape tarafından özel olarak geliştirilmiştir. HTTPS ile çalışan bir internet sitesi SSL sertifikası kullanmakta ve veri transferi sırasında kullanılan bilgilerin şifrelenmesini sağlamaktadır. Bu sayede transfer edilen her türlü bilgi veri hırsızlığına karşı korunmaktadır. Ayrıca Google ve buna benzer arama motorları HTTPS veri formatı kullanan siteleri diğer formatları kullanan sitelerden daha fazla ön plana çıkarmaktadır. Hem arama motorlarının bu davranışı hem de güvenlik ile ilgili alınan aşırı önlemler siteleri HTTPS formatını kullanmaya teşvik etmektedir.

Uygulama Katmanı ve Taşıma Katmanı

HTTP ile HTTPS arasındaki farklar nelerdir sorusuna verilecek yanıtlardan biri HTTP ve HTTPS'in farklı katmanlarda çalışmasıdır. HTTP sıklıkla uygulama katmanında iş görmektedir. HTTPS ise katman yönü ile HTTP'den farklı olarak taşıma katmanında iş görmekte ve bu katmanda veri taşımaktadır. HTTP formatının yer aldığı uygulama katmanında daha çok vericiler ile iş yapılmakta ve vericilerin alıcılar için anlaşılabilir hale getirilmesi sağlanmaktadır. Öte yandan HTTPS formatını bünyesinde barındıran taşıma katmanında ise herhangi bir verinin A noktasından B noktasına kadar lineer olarak iletimi söz konusudur. HTTPS daha çok veri şifreleme ve bu sayede verilerin güvenliğini sağlama konusunda kendini geliştirdiği için taşıma katmanı ona en uygun katmandır.

SSL Sertifikası Kullanma ve SEO İçin Öncelik

HTTP ile HTTPS arasındaki farklar nelerdir sorusuna yanıt olarak SSL sertifikası ile ilgili bilgilerden söz edilebilmektedir. Açılımı Secure Sockets Layer olan bu sertifikanın temel amacı, taşınan verilerde istek ve cevap döngüsünü şifreleyerek çok daha güvenli işlemleri mümkün kılmaktadır. HTTPS için zorunlu olan bu sertifika hem ücretsiz olarak hem de ücretli bir şekilde aktif hale getirilebilmektedir. HTTP ise HTTPS formatından farklı olarak SSL sertifikasında bir zorunluluk koşmamaktadır. HTTP için herhangi bir şifreleme söz konusu olmadığından sertifika da gerekmemektedir. Bunların yanı sıra arama motorlarının HTTPS formatını kullanan siteleri daha ön planda tuttuğu görülmektedir. Bundan dolayı SEO için sitelere HTTPS kullanımı önerilmektedir. Ayrıca arama motorlarının HTTPS formatlı sitelere güvenli uyarısı verirken diğer formattaki sitelere güvenli değil demesi de HTTPS için büyük bir avantajdır. 

Ödeme Hizmetinde HTTPS Protokolü

HTTP ile HTTPS arasındaki farklar nelerdir sorusuna verilecek cevaplarda HTTPS formatının HTTP'den çok daha avantajlı olduğu görülmektedir. Gerek güvenlikte gerekse ödeme hizmetinde HTTPS zorunluluğu aranmaktadır. Arama motorları tarafından HTTPS'de güvenlidir ibaresinin yanması, kullanıcıların ödeme hizmetini daha rahat gerçekleştirebildiklerini göstermektedir. HTTP'de görülen kırmızı renkli güvenli değildir ibaresi ise daha ödeme adımına gelinmeden kullanıcıların siteden çıkmasına yol açmaktadır.

Top