X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

POP3 port ayarları ve işlevsel özelliklerine göre tanımlanabilen bir terimdir. POP3 en basit haliyle OSI referans modelininin uygulama katmanında çalışan bir e – posta iletişim protokolü olarak tanımlanabilir. Post Office Protocol versiyon 3’ün kısaltması olan POP3, yerel e – posta istemcilerinin (Windows Mail, Mac Mail, Outlook vb.)uzak mail sunucusu ile iletişim kurmasında ve indirmesinde kullanılmaktadır.

 

IMAP ise yine bir e – posta iletişim protokolü olarak tanımlanabilir. 1986 yılında geliştirilen bu protokol, IMAP4 olarak da bilinir. Yerel kullanıcıların uzaktaki bir e – posta sunucusuna erişimini sağlamayı kolaylaştırmaktadır.

 

SMTP protokolünde ise herhangi bir e – posta göndermek için sunucu ve istemci arasındaki iletişim şeklinin belirlenmesi hedeflenir. İletişim şeklini belirleyen bir protokol olarak tanımlanmaktadır. POP3, IMAP, SMTP portları ve bu protokollerin tek yönlü, çift yönlü iletişim seçenekleri gibi detayları günümüzde kullanım alanlarını belirlemektedir.

 

POP3 Nedir, POP3 Portları Nelerdir?

 

POP3 port numberolarak da ifade edilen port numaraları Port 110 ve Port 995 olarak da tanımlanabilir. Port 110 temelde şifrelenmiş porttur. Port 995 ise SSL/TLS portu olarak bilinir. Post Office Protocol versiyon 3’ün kısaltması olan POP3, yerel e – posta istemcilerinin uzak e – posta sunucuları ile iletişim kurmasına ve mailleri indirmesinde kullanılan bir protokoldür.

 

Genelde indirilen e – postaların bir kopyasının sunucuda tutulmaması hakkında bir seçenek sunulur. Bu kapsamda eğer aynı mail hesabına birden fazla cihazdan bağlanılıyorsa maillerin kopyasını sunucu da tutmak önemlidir. Diğer durumda cihaza indirilen mail indirildikten sonra uzak sunucudan silinir ve diğer cihazlar bu maile erişim sağlayamaz. POP3 diğer protokollerden ayrıca tek yönlü iletişim sunmasıyla da ayrılmaktadır. Verileri sadece sunucudan alır ve yerel istemciye gönderir. Yerel istemciden sunucuya ise tam tersi yönde veri akışı ise görülmez.

 

IMAP Nedir, Ne İşe Yarar?

 

IMAP açılımı kısaca Internet Message Access Protocol olarak tanımlanır. İnternet Mesaj Erişim Protokolü olarak dilimize geçen bu unsur, herhangi bir e – posta iletişim protokolü olarak tanımlanabilir. 1986 yılında Stanford Üniversitesi’nde geliştirilmiştir. IMAP4 olarak da anılmaktadır. Temel görevi ise yerel kullanıcıların uzaktaki bir e – posta sunucusuna erişim sağlamalarını kolaylaştırmak için bir uygulama katmanı protokolü olarak çalışmasıdır.

 

Tıpkı POP3 gibi maillerin yerel istemcilerine almak için kullanılsa da bazı farklara sahiptir. Söz konusu protokolde sadece e – posta header bilgisi indirilmektedir. E – postanın kendisi sunucuda kalır. Ayrıca çift yönlü bir iletişime sahiptir. Yerel e – posta istemcisinde yapılan değişiklikler sunucuya gönderilmektedir. Gmail gibi büyük servislerin de yakın zamanda POP3 yerine IMAP kullanımını önermesi de daha geniş bir alanda kullanımını ortaya çıkarmıştır. POP3, IMAP, SMTP portları bu kapsamda işlevsel özelliklerine göre değerlendirilmektedir. IMAP portları ise kısaca şu şekildedir:

 

● Port 143: Şifrelenmemiş Port

● Port 993: SSL/TLS Portu

 

SMTP Nedir, Nasıl Çalışır? 

 

SMTP açılımı kısaca Simple Mail Transfer Protocol’dür. Basit Mail Aktarım Protokolü olarak tanımlanabilecek protokol, bir e – mail göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirlemektedir. Farklı işletim sitemleri için geliştirilen e – posta protokolleri olduğu için bu protokollerin SMTP’ye geçit yolu bulunmaktadır.

 

Uzaktaki bir sunucuya ve oradan da alıcının e – posta sunucusuna maili yerel istemciden göndermek için uzak sunucuyla iletişim esnasında kullanılmaktadır. E – posta sunucusundaki MTA tarafından bu işlem kontrol edilmektedir. POP3, IMAP, STMP portları bu yönüyle farklı işlevsel özellikler sunar. SMTP’nin en büyük farkı ise sadece email göndermek için kullanılır.

Top