X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

Linux komutları en basit tanımlamayla komut satırında çalışan bir program ve yardımcı program olarak ifade edilir. Arabirim olarak çalışan ve komut satırı, yazılan komutları kabul ederek bunların cihaz tarafından talimatlara dönüştürülmesini sağlamaktadır. Linux, çekirdeğe dayalı, açık kaynak kodlu bir Unix benzeri işletim sistemi olarak gününüzde kullanılmaktadır.

 

Günümüzde birçok alanda işlevsel bir kullanım sağalmak için Linux komutlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Popüler Linux komutları işlevsellik açısından kullanıcılara ve geliştiricilere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Her bir komut farklı işlemlerin yapılmasını sağlar. Herhangi bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI), komut satısı programlarının görselleştirilmiş versiyonları olarak tanımlanır. Bu kapsamda birçok farklı konut kullanımı mümkündür.

 

Linux Komutu Nedir, Ne İşe Yarar?

 

Linux tüm komutları farklı görevlerin gerçekleştirilmesini sağlamak için kullanılır. Linux komutlarına geçmeden önce Linux hakkında bilgi sahibi olmak gerekecektir. Linux, açık kaynak kodlu ve çekirdeğe dayalı bir işletim sistemidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyonu 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilmiş bir özgür yazılım projesi olarak da tanımlanır.

 

Linux günümüzde özellikle süper bilgisayarlar, akıllı cihazlar ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemi bunun en güzel örneklerinden biridir. Mobil cihazlardan oyun ve eğlenceye, otomotivden gömülü cihazlara, nesnelerin internetinden mini ve süper bilgisayarlara kadar geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. 

 

Temel Linux Komutları Nelerdir?

 

Temel Linux komutları birçok farklı işlevsel görevde kullanılabilir. Her bir komut kendi içinde farklı bir görevi gerçekleştirmektedir. Temel Linux komutlarının özelliklerinin incelenerek farklı görevlerin başarılı şekilde gerçekleştirilmesi sağlanabilir.

 

Günümüzde etkin bir kullanım alanı elde eden temel Linux komutlarından bazıları ise kısaca şunlardır:

 

● cd komutu,

● pwd komutu,

● Is komutu,

● mv komutu,

● touch komutu,

● locate komutu,

● cp komutu vb.

 

Komutların görevleri ve özelliklerinin bilinmesi birçok işlemin daha basit ve hızlı şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Kullanım alanlarına göre doğru komutlar tercih edilerek en kısa sürede başarılı işlemler gerçekleştirmek mümkündür.

 

En Çok Kullanılan Linux Komutları Hangileridir?

 

Linux komutları ve anlamları bilinmeden ve yeterli teknik bilgi ve beceriye sahip olmadan başarılı projelere imza atmak mümkün olmayacaktır. Bu kapsamda en çok kullanılan Linux komutlarının neler olduğu ve hangi işlemlerde kullanıldığını öğrenmeniz yerinde olacaktır. Günümüzde en çok kullanılan Linux komutlarından bazılarının özellikleri ise şöyledir:

 

● Is Komutu:Linux terminalinde yazılan yaygın komutlardan biridir. Dosyalar ve diğer iç içe dizinler dahil olmak üzere istenen dizinin içeriğini listelemeye olanak tanır. ‘’–help’’bayrağı ile Is ile kullanılabilecek tüm bayraklar ekrana taşınır.

● alias Komutu:Kabuk oturumunda geçici takma adlar tanımlanmasını sağlar. Takma ad oluşturma aşamasında, kabuğun bir kelime veya bir dizi komutla değiştirmesi sağlanır. Her defasında –colorflag yazamadan Is’yicolor özelliği kullanılarak tek seferde ayarlamak için ‘’alias Is =’’Is - - color=auto’’ gibi bir komut kullanılabilir.

● cd Komutu: Herhangi bir dizine gitmek için kullanılan komuttur.

● touch Komutu: Dosya yaratmak için kullanılan bir komuttur. Herhangi bir dosya olabilir. Zip doyası ya da txt dosyasını aynı komutla yaratmak mümkündür.

● cp Komutu: Komut satırı üzerinde kopyalama yapmak için kullanılır. Kopyalanacak dosyanın konumu ve kopyalanacak yer bu kapsamda dikkate alınır.

● mv Komutu:Dosyaları komut satırı yoluyla taşımak için kullanılan komuttur.

 

Günümüzde popüler Linux komutları ile özellikle başlangıç düzeyindeki kullanıcıların birçok işlemi çok daha pratik şekilde yerine getirmeleri mümkündür.

Top