X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

 

Raid yapıları nelerdir? Gibi birçok soru, yazılım ve sunucu dünyasıyla içli dışlı olan insanların oldukça sık karşılaştıkları sorulardır. Bu sorulara doğru bir şekilde yanıt verebilmek için yapılması gereken ilk adım, raid sistemini doğru bir şekilde anlatabilmek ve raid sistemlerin işleyişi hakkında bilgi vermektir. Her bir raid seviyesi, anahtar hedefler arasında farklı bir denge kurmak üzere programlanmıştır.

Hız Gerektiren Durumlarda Raid Sistemi Oldukça Avantajlıdır

Özellikle Windows tarafından sunulan hard disk ile performans optimizasyon işlevini kullanabilmek için birden fazla hard disk kullanmak ciddi avantajlar sağlayacaktır. Raid yapıları nelerdir? Özetle raid sistemi tam bu noktada işe dahil olan diskleri bir araya getiren ve performansını yükseltirken hata toleransı sağlayan bir sistemdir. 

 

Raid Yapıları Sunucular İçin Vazgeçilmez Bir Hale Gelmiştir

Raid yapıları konusu, raid sistemlerinin anlaşılmasından sonra incelenmesi gereken bir konudur.

  • Hot Spare: Bu disk, hazır olarak bulunmasına rağmen yedek olarak sistemde yer almaktadır.
  • Hot Swap: Hot swap işlemi, arıza ya da bakım durumlarında, sistemi kapatmaya gerek duymadan disk değişiminin yapılmasına verilen isimdir.
  • Duplexing: Birbirinden farklı iki raid grubunun dönüşümlü olarak çalışmasını anlatır.

Raid yapıları nelerdir? sorusu, raid yapılarının incelenmesiyle çok daha rahat anlaşılacaktır. Raid sistemleri, yazılımsal ya da donanımsal raid sistemleri olarak ikiye ayrılmaktadır. 

Raid Sistemi Kurulurken Detaylara Özen Göstermek Önemlidir

Raid sistemi kurulurken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Raid yapısındaki disklerin özellikleri ve boyutları birebir aynı olma zorunluluğu yoktur. 

Raid Sistemleri Nasıl Adlandırılır?

Raid yapıları; yapılan konfigürasyona göre adlandırılmaktadır. Raid yapılarının isimlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Raid0: En az iki disk kullanılmalıdır. Yazılacak verilerin dağılımını disklere yapar ve disklerin performansını arttırmayı amaçlar. Bu yapılandırmada, bir diskte problem olduğunda diğer disklere ulaşılamamaktadır.
  • Raid1: En az iki disk kullanımı raid0 sisteminde olduğu gibidir. Veriler tek diske yazılırken diğer disklere de kopyalanmaktadır. Yazma hızı okuma hızına göre çok daha iyidir. Asıl disk arızalandığında sistemin çalışması durabilir.
  • Raid3: En az üç diskin gerekli olduğu Raid yapıları nelerdir? Raid yapılarında diğer sistemlere göre en az üç diskin kullanıldığı bu yapıda, veriler küçük parçalara ayrılarak diğer disklere dağıtılır.
  • Raid4: Bu sistemde de en az 3 disk gerekmektedir. Büyük dosyalar disklere eş parçalı olarak dağıtılarak yazılır. Aynı anda gelen yazma taleplerine yanıt verme hızı düşük olsa da okuma hızı yüksektir.
  • Raid5: Yüksek veri okuma hızına sahip olan bu sistem, en az 3 diskle çalışmaktadır. Veri kartına bağlı olarak maksimum 16 ya da 32 diskle kullanılmaktadır. Bir diskte hata meydana geldiğinde, verilerin kaybolmaması için veri blokları diğer disklere dağıtılır.
  • Raid6: Raid yapıları nelerdir? konusunda diğer sistemlere göre en yüksek disk kapasitesine sahip sistemlerden biri olarak kabul edilebilmektedir. Minimum 4 diskin kullanıldığı bu yapıda, yazma hızı oldukça kötüdür. Bunun nedeni, 2 parite bilgisi kullanarak 2 diski tolere etmesidir.
  • Raid10: Bu raid yapısında da en az 4 disk gerekmektedir. 32 diske kadar ekleme yapma konusunda bir engel bulunmamaktadır. Raid0 sistemlerde olduğu gibi bu sistemlerde de veriler dağıtılarak yazılır. Yeniden yapılandırma performansı raid0 ya da raid1 sistemine göre çok daha hızlıdır.
  • Raid 50: Bu sistem en yüksek disk kapasitesine sahip sistemdir. En az 6 diskle çalışmaktadır. 16 ya da 32 diskle çalıştırabilmek mümkündür. Raid yapıları nelerdir? Konusunda en önemli konulardan birisi olan güvenlik, bu yapıda ön plandadır. Veriler raid0’da olduğu gibi parçalanır; raid5’te olduğu gibi eş zamanlı olarak diğer disklere yazılır.  Aynı anda 2 farklı disk arızalandığında, verilere ulaşmak imkânsız bir hal alabilir.
Top