X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Tüm Sanal Sunucu Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

Tüm Sanal Sunucu Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

Genel Tanım

 

Sanal işletim sistemleri diğer bir deyişle sanal makineler herhangi fiziki bir ortam gerekmeksizin standart bir PC işlevi gören yazılımlardır. İngilizce adı Virtual Machine olarak bilinen sanal makineler bir donanım üzerinde birden fazla işletim sisteminin çalışmasına olanak sağlar.

 

Sanal Makine (VM) türleri nelerdir?

Sanal İşlem Makinesi (Process Virtual Machine)

 

Sanal işlem makinesi yapılmak istenen işlemi yazılım yardımıyla gerçekleştirir. İşlem tamamlandıktan sonra kapanır.

 

Sanal Sistem Makinesi (System Virtual Machine)

 

Sanal sistem makinesi ise tek bir işlemi gerçekleştirmek üzere değil hali hazırda mevcut işletim sisteminin yaptığı tüm işlemleri yapmak üzere tasalanmıştır.

 

Sanal İşletim Sistemlerinin Kullanım Amacı

 

Sanal işletim sistemleri çok farklı amaçlarla kullanılabilir. Mevcut bilgisayarınızda yeni bir işletim sistemi denemek ve var olan sisteminizi yedekleyerek veri kaybının önüne geçmek bu amaçlar arasında sayılabilir. Ayrıca yazılım geliştiricileri test senaryolarını gerçekleştirmelerine olanak sağlayan yeni bir deneme alanı yaratmak için sanal işletim sistemlerinden faydalanırlar. Virüs yazılımlardan zarar görmüş veri içeren dosyaları kurtarmak amacıyla ana bilgisayarınızdan bağımsız bir alan yaratmak için de sanal işletim sistemlerinden yararlanılabilir.

 

Sanal İşletim Sistemleri Nasıl Çalışır?

 

Sanallaştırma teknolojisinin temel prensibi tek bir bilgisayarı birden fazla bilgisayar işlevinde kullanmaktır. Burada amaç yazılımlar yardımıyla mevcut fiziki kaynaklardan maksimum seviyede faydalanmaktır. Böylece tek bir donanım üzerinde birbirinden bağımsız olarak çalışabilen birden fazla sistem daha büyük bir iş performansı sağlar. Bunu gerçekleştirmek için faydalanılan yazılımların genel adı Hipervizördür. Hipervizörler işletim sistemlerinin tek bir yerden yönetimini sağlar.

 

Sanal İşletim Sistemleri Güvenli Midir?

 

Zararlı yazılımlar ve korsan saldırılar günümüz teknoloji kullanıcılarının en temel sorunları arasında yer almaktadır. Bilgisayarınıza bulaşan zararlı bir yazılım ya da diğer bir deyişle virüsler, dosyalarınıza zarar vererek veri kaybına neden olabilir. Bu noktada şüphe duyduğunuz bir dosya/yazılım vs. indirme ya da şüpheli bir web siteye giriş yapmak gibi riskli işlemleri sanal işletim sistemini kullanarak sanal bilgisayarınızda gerçekleştirebilir ve böylece ana bilgisayarınızı olası risklerden koruyabilirsiniz. Bu bağlamda sanal işletim sistemleri ana bilgisayarınızda güvenli bir deneme alanı oluşturmanıza olanak sağladığı için veri güveliğinizi korumayı destekler.

 

Sanal İşletim Sistemlerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

 

Avantajlar

 

Maliyet

Sanal işletim sistemleriniz ana bilgisayarın sabit diskleri, CD Rom sürücüleri gibi donanımları ile bağlantılı çalışır. Birden fazla sanal işletim sistemi için ortak tek bir fiziksel altyapının kullanılması ekstra donanım ve bakım masraflarını ortadan kaldırarak maliyet tasarrufuna olanak sağlar ve işletmenizin karlılık oranlarını yükseltir.

 

Hızlı ve Kolay Kurulum

 

Sanal işletim sistemleri kurulumu yen bir fiziki altyapı yaratmaktan çok daha hızlı ve kolaydır.

 

Kolay Taşınabilirlik

 

Sanal işletim sistemleri kolaylıkla başka bir fiziki ortama taşınabilir. Ana bilgisayarın beklenmedik bir şekilde çalışmayı sonlandırması durumunda veri kurtarma işlemi için sanal işletim sisteminizi yeni bir ortamda kolaylıkla çalışır hale getirebilirsiniz.

 

Dezavantajlar

 

Çalışma Hızı

Donanım üzerinde öncelik ana bilgisayara ait olduğu için sanal işletim sistemlerinin çalışma hızı ana bilgisayarın işletim sisteminden daha yavaştır.

 

Performans

Tek bir bilgisayarda birden fazla işletim sistemi kullanmak diğer bir deyişle sahip olduğunuz donanımın gücünü başka sistemlere paylaştırmak anlamına gelmektedir. Bu da performansın kimi zaman zayıflaması anlamına gelebilir. Bu durumun önüne geçmek için ana bilgisayarın mümkün olduğunca güçlü olması gerekmektedir.

 

Güvenlik Önlemleri

Sanallaştırma teknolojisi ana bilgisayarınızın güvenliğini arttırır ancak birden fazla işletim sistemini korumak tek bir işletim sistemini korumaktan daha fazla önlem almayı gerektirecektir. İşletim sistemlerinizin riskli yazılımlara karşı açık birer kapı haline gelmemesi için her bir işletim sisteminizi birbirinden bağımsız olarak korumak üzere tedbirler almak durumunda kalabilirsiniz.

Top