X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

SMTP nedir? Simple Mail Transfer Protocol diğer bir adıyla Basit Posta Aktarım Protokolü, sunucuların birbirlerine e-posta gönderip alındığında kullanılan bir IP / TCP protokolüdür. Bununla beraber, mesajları alıcı tarafından sıraya koyma kabiliyetiyle sınırlı olduğundan, kullanıcıların mesajlarını kaydetmek için izin veren iki protokolden biri olan Posta Ofisi Protokolü (POP3) ya da İnternet Mesaj Erişim Protokolü (IMAP) ile birlikte kullanılır. Diğer bir deyişle, genel olarak e-posta göndermek için SMTP ve e-posta almak için IMAP veya POP3 gibi program bulunmaktadır.

 

SMTP Nasıl Çalışır?

 

SMTP nedir? sorusundan sonra en merak edilen konu nasıl çalıştığı olmaktadır. SMTP hizmeti; bir İstemci, gönderen sunucu ve alan sunucu sıralaması olarak üç aşamadan oluşan bir işlem modeli yardımıyla çalışır. İlk olarak; Outlook ya da Webmail ve bunlara benzer bir e-posta istemcisinden bir e-posta sunucusuna SMTP protokolü ile mesaj gönderilir. İkinci aşamada gönderilen e-posta sunucusu; e-postayı alana ve e-posta sunucusuna mesaj göndermede SMTP geçiş hizmeti kullanır. Daha sonraki aşamada ise alıcı ve sunucu, gelen e-postayı POP3 veya IMAP yolu ile indirebilmek için e-posta istemcileri olan Outlook, Webmail vb. bulunur.

 

SMTP ve IMAP Arasındaki Fark Nedir?

 

​​​​​​SMTP, IMAP gibi bir e-posta iletişim protokolü olarak bilinmektedir. IMAP, SMTP protokolünden farkı ise uzaktaki bir bilgisayardan ulaşan elektronik postanın bilgisayara indirilmesi işlemini yapmasıdır. IMAP protokolünde, mobil veya masaüstü cihazınıza ulaşmış olan e-postanın tüm cihazlarda senkronize bir şekilde indirmenizi sağlar. Bu yönüyle POP protokolünden ayrılmaktadır. SMTP mail gönderebilmek için kullanılan bir protokolken IMAP ise mailleri okuyabilmeniz için gerekli bir protokoldür.

 

IMAP' ın e- posta iletisini bilgisayara indirilmesi demek sadece o bilgisayarda kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Bu protokolün işleyişi, aslında IMAP bulunduğu tüm cihazlardan bu iletiye ulaşabileceğiniz anda indirebileceğiniz anlamına gelir. Dünyanın başka bir yerinde olun tüm cihazlarınızda bu e-postaların okunmaya hazır olarak mail kutunuzda sizi beklemektedir. Siz e-postalarınızı okumuş olsanız bile cihazınızın gelen kutusunda kalmaya devam etmektedir.

 

SMTP Mail Ayarları Nasıl Yapılır?

 

SMTP ayarları için normal şartlarda sizin herhangi bir işlem yapmanız gerekmez. Fakat bazı durumlarda aşağıda belirtilen adımları izlemeniz gerekebilir. SMTP Sunucu Adresi bölümüne mail.adresiniz.com yazın. Daha sonra SMTP Kullanıcı Adı bölümüne ise adını[email protected] yazın. SMTP şifreniz mailiniz için belirlediğiniz şifrenizdir. Şifrenizi de istenen satıra yazdıktan sonra SMTP portu satırına da 587 yazın. Daha sonra ayarlarınızı kaydedip yönlendirmeyi takip etmeye devam edebilirsiniz.

 

Giden Mail Sunucusu Ayarları Nelerdir?

 

SMTP nedir? kısmını öğrendikten sonra ayarların nasıl yapılacağının bilinmesi gereklidir. ​​​​​​Giden Postaların Sunucu Ayarları olarak da bilinen SMTP ayarları, oluşturmuş olduğunuz e-postaları posta sunucusu aracılığıyla yüklemek için yapmanız gerekenleri bildirmektedir. Aslında SMTP Mail ayarları ile aynı işlemleri içerir. Ayrıca başka bir ağda olsanız bile SMTP ayarlarını kullanabilirsiniz. Giden postalarla ilgili sunucunun ismini yani kullandığınız domain ismini smtp.domain.com şeklinde yazın. Bağlantı noktasının numarasını yani Kapı numarasını yazmalısınız.

 

SMTP Ayarları Hakkında İpuçları

 

1.) ​​​​​​Her e-posta sunucusunun farklı ayarları bulunabilir. Böyle olunca mail ayarlarınızı manuel ayarlar esnasında bir sorun ile karşılaştığınızda e-posta sağlayıcısından yardım talep edebilirsiniz. Bir postanın birden fazla alıcıya gönderilmesi esnasında SMTP kullanılır.

2.) Yoğun bir şekilde mail alımı veya gönderim işlemlerini yaptığınız zaman ayarlarınızı SMTP ayarları olarak da güncelleyebilirsiniz. Elektronik posta gönderdikten sonra mailiniz ya sunucu tarafından kabul edilir ya da olumsuz bir yanıt vererek sizin e-postanıza bir bildirim maili gelir.

3.) İsterseniz gönderdiğiniz e-postaları alan kişilerin e-posta sunucuları aracılığıyla teslim alındığına dair veya teslim alacak kişi tarafından okunduğuna dair mailinize bildirim gelmesini de sağlayabilirsiniz. Bunu yapmak için sunucunuzun bu ayarlara izin verilmelidir.

4.) 3. parti mail uygulamaları içerisinden; Outlook, Kmail, Eudora, Thunderbird, Sylpheed, Evolution sayılabilir. Sizler de bu 3. parti uygulamalarından her birini kullanıyorsanız SMTP ayarını manuel olarak sizlerin de girmesi gerektiği zamanlarda belirtilen ayarları uygulayabilirsiniz.

Top