X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

SQL Nedir? Ne İşe Yarar?

SQL Nedir? Ne İşe Yarar? sorusuna verilebilecek en kısa yanıt SQL yapılandırılmış programlama dilidir ve çok büyük boyutlu verilerin dahi sadece birkaç adımda işlenmesini sağlar.

Kısaca bu şeklide cevaplanabilecek olan bu sorunun cevabının aslında 1970 yılına dayanan uzun bir yolculuğu var, İlk kullanımı 1970 yılında olup ilk adlandırılması SQUARE şeklinde idi. Bu dönemde matematik sözdizimi ile kullanılabiliyor oluşundan dolayı çok da kullanışlı olmamıştır. Sonrasında isim İngilizce tabanlı olarak SEQUER olarak geliştirildi. Son halinde ise İngilizce kullanımı atılarak SQL haline geldi. Açılımı Structured Query Language olan SQL veri tabanlarında bulunan verileri işlemek ve bu veriler ile ilgili konuşmak amacı ile yapılandırılmış bir sorgu dilidir.

SQL Dilinin Gelişimi

SQL Nedir? Ne İşe Yarar?  sorusu yanıtlanmadan önce SQL tarihine bakmak gerekir. Veri tabanı teknolojilerindeki gelişmeler neticesinde dünyada web sistemi ve uygulamalar aracılığı ile bir bağlılık oluşturdu. 1970 yılında ilk kez kullanıma sunulan SQL 1986 da hükümetlerin projelerinde kullanılmıştır. Amerikan hükümetince uzun süre kullanımı devam etmiştir. Yıllarca yalnızca hükümetlerin kullandığı bir proje olarak kalmıştır. SQL veri tabanında depolanan verilere erişimi sağlayan bir programlama dilidir. Aynı zamanda bir endüstri standardı, bir veri alma dilidir. Özel amaçlı bir programlama dili olan SQL bu özelliği ile genel amaçlı programlama dillerinden  ayrılır. C, C++, JavaScript, Java genel amaçlı dillerdir. SQL herhangi bir veri tabanında kullanılabilir. Bazı veri tabanları ile doğrudan kullanılamasa bile çoğu ile ilişkilidir. SQL dilini bilen bir kişi için diğer sorgu dillerini anlamak son derece kolay olur. SQL programa dilinin kendi içinde bir dizi standardı bulunur. ANSI ve ISO standartları ile uyumlu bir dildir. Veri tabanlarının çoğu çok büyük bir çözümü olduğundan SQL standardını karşılamaz. Veri tabanı tasarımcıları veri tabanlarının istedikleri gibi davranmasını sağlarlar. 

SQL Dilinin Öğeleri

SQL Nedir? Ne İşe Yarar?  sorusu yanıtlayabilmek için öncelikle SQL hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.  SQL bir kaç farklı öğeden oluşur. Komut satırı ara yüzü veri tabanları yönetim sisteminde geliştiricilere kolaylık sağlamak için dil komutlarını yönetir. İfadeler, veri satır ve sütunlarından oluşan tablolar veya skaler değerler üretir. Maddeler, ifadelerin ve sorguların bileşenleridir. Sorgular, sorguları yapılan değerlere ilişkin veri almak amaçlı olarak kullanımdadır.  Tahminler, bir programın akışını değiştirebilir ve ifadeler ile sorguların etkilerini sınırlar. Değer ya da koşul içeren ifadelerden oluşur. DML İfadeleri, SQL ifadeleri oluşturulmadan ifadelerin temel parçalarının anlaşılması gerekir. İfade esasında bir veri tabanından yanıt almaya ya da veri tabanında değişiklik yapmaya yarayan bir komuttur. DDL İfadeleri, veri tanımlama dili ifadelerin kısaltması olup nesnelerle ilgili ifadelerdir. Maddeler, cümleler SQL ifadelerinin temel bileşenleri konumunda olup, veri tabanında herhangi bir eylemin gerçekleşmesini söyleyen sözcüklerdir. Veri tabanının neye ve nereye bakacağını söyleyen alan adları da bulunur. Çalıştığımız bilgileri belirlememizi sağlayan yüklemler de kullanımdadır. SQL ifadeleri ile bir istemci programından veri tabanına sorgular sorulabilir.

SQL İle Kontrol Edilebilecek Veri Tabanları Nelerdir?

MySQL, Mssql, Microsoft SQL Server, Oracle, IBM Database 2, PostgreSQL, Sybase, IBM Informix, Progress, Firebid, Access.

SQL Dili Ne İşe Yarar?

SQL Dili Nedir? Ne İşe Yarar? SQL veri tabanı yönetiminin temel taşlarından biri olarak karşımıza çıkar. SQL ile çok büyük verileri dahi birkaç işlemle işlemek mümkün hale gelmiştir. SQL kullanımında temel amaç veri ve veri kümelerini yapılacak işe göre kümelemektir. SQL ileveriler kaydedilir, veri tabanına yeni veriler eklenir, veri tabanındaki verilerin hepsi güncellenebilir. Tüm veriler üzerinde sorgulama ve arama yapılabilir, veriler silinebilir, yeni bir veri tabanı oluşturulabilir. Veri tabanı ile ilgili yeni tablolar oluşturulabilir. Güvenlik ayarları yapılarak veri tabanına kimlerin erişebileceği saptanabilir.

           

 

 

Top