X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

SSH Portu Nasıl Değişir? Sorusunu cevaplamadan önce SSH portu nedir açıklamaya çalışalım. SSH portu İngilizce Secure Shell Host kelimelerinin baş harflerinden oluşan Türkçeye güvenli kabuk olarak çevrilen bir kelimedir. Aslında bir protokol olan SSH ağ ile ilgili bir terim olup, güvenli olmayan bir ağ üzerinde ağ hizmetlerini güvenli bir halde çalıştırmak amacı ile kullanılan kriptografik protokoldür. Bir örnek ile açıklamak gerekir ise uzaktan oturum açmak için kullanılan bir sistemdir. 

 

Herhangi bir bilgisayardan uzak başka bir bilgisayara güvenli bir bağlantı kurulması için bu protokol kullanılır. SSH protokolü ile uzak sunucu bağlantısı yapanlar sunucu için istediği işlemleri ve yönetimi yapma imkanına kavuşur. Bu bağlantı ile bağlananlar dosya ve klasörlere erişim yapar ve yönetir. Ayrıca dosyaların ve klasörlerin içeriklerini değiştirme olanağı bulur. Bağlantı yaptığı sunucuda bulunan bilgisayarda her türlü işlemi gerçekleştirebilir.

 


SSH Portu Nasıl Değişir? Konusuna geçmeden önce bir konuyu bilmekte fayda var. SSH ve FTP bağlantısı çoğu insan tarafından aynı gibi düşünülmektedir. Fakat SSH ile FTP protokolü birbirinden farklı olur. FTP protokolü bağlantı yapılan dosya ile ilgili işlemleri yapabilir ancak SSH protokolü ile sunucuda bulunan tüm klasör ve dosya ile sunucunun tümünde bir yönetim kurarsınız.

 

SSH Portu Nasıl Değişir?

 

Bağlantı yapılan sunucunun SSH portunu değiştirmek güvenlik açısından önemli bir kazanım elde edilmesine neden olan bir işlemdir. Ayrıca bu zannedildiği kadar karmaşık bir işlem olmayıp aslında basit bir şekilde yapılabilir. Özellikle yoğun tempo çalışanlar evlerinde oturdukları yerden işyerinde bir bilgisayara bağlanma isteğinde bulunmaktadır. Bulut teknolojisi öncesi sistem operatörü olarak bilinen insanlar tarafından SSH yöntemi kullanılmakta idi. Bu yöntemin nasıl yapıldığını SSH Portu Nasıl Değişir? Sorusunun cevabı şu şekildedir.

 

● Sistem uzak bilgisayara TCP protokolü kullanarak bağlanır ve varsayılan port olarak 22 numaralı portu kullanarak bağlantı gerçekleştirir.

● Bağlantıyı hem Windows hem de Linux içinden gerçekleştirebilir.

● Bağlantı yapılan yere ulaşım gerçekleşmiş ise bağlantı gerçekleştirilen bilgisayarda SSH server çalışır durumda demektir.

● SSH girişi yapıldıktan sonra kullanılacak komut nano /etc/ssh/sshd_config olmalıdır.

● Bu komut ile SSH konfigürasyon dosyası açılır.

● #Port 22 yazılı yer bulunur ve # işaretini silin. Şimdi 22 yerine ne istiyor iseniz o portu yazın. Bu port başka bir servisin kullandığı bir port değil ise değişikliği yapıp dosyayı kaydedin.

● Yeni portu aktive etmek için service sshd restart komutunu kullanın.

 

Anlatıldığı şekilde SSH portu değiştirilmiş olur. 22 portu başlangıçta otomatik olarak ayarlanmış olduğu için değiştirilen port yapılan ayarlamadan sonra güvenle kullanılabilir.

 

SSH Protokolü Nasıl Çalışır?

 

SSH Portu Nasıl Değişir? Konusunu anlatmaya çalıştık. Ancak bu protokol nasıl çalışır bu konuda da bilgi vermek gerekir. SSH protokolü Linux ve Mac kullanıyorsanız bu sistemlerde kolay çalışır. Ama Windows işletim sistemi kullanan bir bilgisayar kullanımı var ise SSH bağlantısı için bir program kullanmak durumunda kalırsınız. Bu sistem için yaygın olarak kullanılan program Putty olmaktadır.

 

Linux veya Mac için terminal sayfası açmak ve ssh {user}@{host} komutunu yazmak işlem için yeterli. Windows kullananların Putty programı ile bağlanması için program çalıştırılır. Programda sunucu adı bölümüne sunucu ismi yazılır. Port:22 ve Connection Type : SSH olarak doldurulur. Aç yani open tuşuna basılır şifre girişi yapılır. SSH bağlantısı gerçekleşmiş olur. SSH bağlantısı yapıldığında bir takım komutlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu komutlardan bazıları aşağıda verilmiştir;

 

● Rm komutu dosya silmek için kullanılır.

● mkdir komutu yeni bir dizin oluşturmak için kullanılır.

● last komutu ile en son bağlantı görüntülenir.

● whatis komutu ile komut açıklamalarını görebilirsiniz.

 

pwd komutu ile bulunulan dizini görmek mümkün olur.

Top